Co se vám vybaví, když se řekne Řecko? Určitě Balkánský poloostrov a jména mnoha řeckých ostrovů, azurově modré moře, písečné i kamínkové pláže, bílé domy a kostely a spousta starých antických a byzantských památek. Ale také poklid a rozvážnost místních obyvatel, které úplně vyzývají k zastavení, zklidnění a rozjímání v našem jinak přetechnizovaném a věčně uspěchaném světě.

Lindos romantický

Vše, co k Řecku patří, najdete také na Rhodosu, ostrově ležícím v Egejském moři, v jižní části souostroví Dodekanés (Dvanáctiostroví). Zhruba 50 kilometrů od stejnojmenného hlavního města leží přístavní město Lindos, které je často označováno jako perla ostrova. Snoubí se v něm letovisko s moderními hotely a původní vesnička, ležící na úpatí kopce se starobylým hradem. Město bylo založeno Dóry už v 10. století před naším letopočtem a díky své poloze se stalo významným obchodním střediskem. Postupně jej rozvíjeli starověcí Řekové, Římané, Byzantinci i Turci. Najdeme tu proto  řadu romantických památek a archeologických vykopávek. Tou nejznámější je starověká akropole s chrámem Athény Lindosské, která se tyčí nad městem.

Lindos zábavný

Do Řecka se jezdí především za sluncem, mořem a plážemi. V Lindosu si můžete vybrat ze čtyř písečných pláží, ale pokud chcete klid a samotu, najdete tu i řadu krásných zákoutí ve skalnatém pobřeží. Až vás omrzí ležení pod slunečníkem, vydejte se na prohlídku okolí. Vystoupejte ke starověké akropoli s Athéniným chrámem. S cestou nahoru vám mohou pomoci i oslíci, kteří vám za poplatek ušetří pár kroků. Pak se vydejte zpátky do úzkých uliček městečka, posaďte se do některé z místních taveren a ochutnejte třeba výborně připravené plody moře. A nezapomeňte si samozřejmě koupit nějaký ten suvenýr od ochotných obchodníků.

Lindos meditativní

Možná k odpočinku od pracovního života potřebujete více než koupání, ležení na pláži a výlety do okolí. Máme řešení. Přidejte lekce yogy s Lenkou Fučíkovou. Dvakrát denně můžete svůj dovolenkový program doplnit yogovou meditací, yogou s královnou Demeter nebo individuálními konzultacemi s lektorkou. Vaše tělo se protáhne, vaše duše se zklidní. Sedm dní dovolené v krásném prostředí a s dobrou partou vás naladí na jinou vlnu, na které pak v klidu vklouznete do běžného života rodinného i profesního.

#elixirkaRadana

 

 

 

.